Perniagaan Kereta Sewa

kereta sewa kl

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk memulakan perniagaan dalam industri automotif, anda mempunyai banyak pilihan, termasuk memulakan perniagaan penyewaan kereta. Tetapi apa sebenarnya yang perlu anda lakukan untuk memulakan perniagaan jenis ini?

Terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan, tetapi jika anda meluangkan masa untuk menyiapkan dan mengikuti garis panduan negeri dan tempatan anda, jalan menuju perniagaan penyewaan kereta yang berjaya akan berjalan lancar.

Untuk membantu anda membuat persediaan, kami telah membuat panduan ini tentang cara memulakan perniagaan penyewaan kereta. Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang perlu anda ketahui.

Langkah 1: Pilih Jenis Perniagaan Sewa Kereta

Sebelum anda memulakan perniagaan penyewaan kereta, anda perlu mengetahui jenis perniagaan yang ingin anda miliki. Anda mungkin ingin memiliki francais, membina jenama anda sendiri, membeli perniagaan yang ada, atau bekerja dengan pengedar kereta.

Setiap jenis perniagaan penyewaan kereta mempunyai kebaikan dan keburukan, anda hanya perlu mencari perniagaan yang sesuai untuk anda. Mari kita lihat lebih dekat beberapa pilihan anda.

Francais

Sekiranya anda memutuskan francais penyewaan kereta, anda akan membeli hak untuk menggunakan nama jenama dan model perniagaan perniagaan sewa kereta yang ada. Pilihan untuk francais penyewaan kereta termasuk Hertz, Dollar Thrifty, Enterprise, Budget, dan banyak lagi. Terdapat kelemahan dan kelebihan francais yang perlu anda pertimbangkan sebelum melakukan lompatan.

Salah satu faedah memulakan francais adalah kesederhanaan menubuhkan perniagaan. Walaupun mungkin ada kos masuk yang lebih tinggi, anda mendapat sokongan tambahan dari nama jenama yang terkenal dan berjaya, serta panduan semasa anda melancarkan dan mengembangkan lokasi anda. Selain itu, anda mempunyai pilihan pembiayaan francais untuk membantu meringankan beban ini.

Kelemahan untuk memiliki francais adalah bahawa anda kehilangan autonomi terhadap perniagaan anda dan anda mungkin menghadapi beberapa kos yang lebih tinggi – yuran francais awal sahaja boleh menjadi puluhan ribu dolar. Juga, francaisor akan mempunyai tahap kawalan terhadap keputusan perniagaan anda, kerana setiap lokasi francais akan mengikuti model yang sama.

Pengedar

Pilihan lain untuk bagaimana memulakan perniagaan penyewaan kereta sewa kl adalah dengan membuat perjanjian dengan pengedar kereta untuk menawarkan sewa kepada pelanggan yang membawa kereta mereka untuk diperbaiki.

Jenis perniagaan penyewaan kereta ini menawarkan kumpulan pelanggan yang sangat terhad untuk bekerjasama, tetapi ini juga bermaksud bahawa anda tidak memerlukan banyak kereta untuk memulakan, yang dapat menurunkan kos awal memulakan perniagaan anda.

Perniagaan Kecil Berdikari

Salah satu kelebihan memulakan perniagaan kecil anda ialah anda tidak memperhatikan siapa pun. Anda boleh membuat keputusan yang terbaik untuk anda dan perniagaan anda. Dengan kekuatan tambahan itu, datanglah tanggungjawab tambahan. Sekiranya anda adalah satu-satunya pemilik perniagaan anda, anda juga akan menghadapi sebarang masalah yang dihadapi perniagaan ini.

Anda perlu membina jenama anda dari awal dan mencari pelanggan sambil bersaing dengan nama besar (seperti francais yang kami nyatakan di atas). Anda juga memerlukan sejumlah besar wang tunai untuk menyokong pembelian dan operasi awal anda.

Perniagaan Sedia Ada

Sekiranya anda tidak mahu membina perniagaan dari awal, tetapi anda tidak menyukai sekatan yang diberikan dengan francais, anda mungkin mempertimbangkan untuk membeli perniagaan sewa kereta bebas yang sedia ada yang pemiliknya ingin menjual.

Manfaat membeli perniagaan kereta sewa kl yang ada ialah banyak struktur perniagaan asas sudah ada dan kemungkinan ada pangkalan pelanggan yang setia juga.

Salah satu titik penting untuk membeli perniagaan yang ada adalah penyelidikan yang diperlukannya. Selain itu, anda perlu mengetahui apakah perniagaan itu berjaya kerana memenuhi keperluan pasaran di pasaran yang tidak dilayani, atau apakah kejayaannya bergantung pada hubungan yang dibina oleh pemilik sebelumnya.